İklim değişikliği ile mücadele uzun yıllardır dünyamızın öncelikli görevlerinden bir haline geldi. Bu problemin çözümüne yönelik ortalama insanların ve organizasyonların yapabileceği çok fazla bir şey yokmuş gibi görünse de aslında hepimize düşen önemli görevler var. Daha az et tüketmek, toplu ulaşımı tercih etmek gibi bilinen yöntemlerin yanı sıra oldukça verimli olan başka bir mücadele yolu da başta cep telefonunuz olmak üzere tüm bilişim ekipmanlarımızı çöpe atmak yerine geri dönüşüme yollamak. Çünkü elektronik atıklar ve iklim değişikliği konuları arasında organik bir ilişki mevcut.

Elektronik Atıklar Emisyona Sebep Olur

İklim hedeflerini başarabilmek adına döngüsel ekonomiye geçiş konusu hepimizin malumu. Ancak, elektronik ekipmanların iklim konusuna etkileri bu güne kadar araştırılmamıştı.

Bir akıllı telefonun hayat döngüsü madencilik, işleme, üretim, kullanım ve bertaraf şeklinde özetlenebilir. Avrupa çevre ajansı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre cep telefonunuza atfedebileceğimiz sera gazı emisyonlarının %72 si kullanılmadığı süre içinde,  yani madencilik, üretim işleme ve elden çıkarma aşamalarında gerçekleşiyor. Avrupa’nın tüm cep telefonları yıllık 14 milyon tonluk bir emisyona neden oluyor ki bu Litvanya’nın yıllık emisyon miktarına eşit.

Akıllı Telefonları Değiştirmek Yerine Tamir Etmek Emisyonu Azaltıyor.

Bu yüksek rakamlar tabi ki üretim ve üretilen ürünlerin dağıtılması sonucu gerçekleşiyor. Dolayısıyla bireysel ve kurumsal olarak küçük bir hamle ile karbon ayak izimizi önemli ölçüde düşürmemiz mümkün, o da cep telefonlarımızı ve yazıcı, bilgisayar gibi bilişim ekipmanlarımızı geri dönüştürmek.

Avrupa Çevre Ajansı’nın yaptığı çalışmaya göre Avrupa’daki akıllı telefonlar, diz üstü bilgisayarlar, çamaşır makinaları ve elektrikli süpürgeleri 5 sene daha fazla kullanılabilecek dayanıklılıkta yapabilirsek 2030 yılına kadar 10 milyon ton karbon emisyonunu engelleyebiliriz. Bu trafikten Belçika’da kayıtlı araç sayısı kadar ( 5 milyon) adet aracın çekilmesi kadar emisyonu düşürebileceğimiz anlamına geliyor.

5 yıl olmasada 1 yılllık bir fazladan kullanım bile yıllık 4 milyon tonluk bir tasarrufa denk .Bu yüksek enerji ve kaynak kullanımının nedeni, bir daha önce de bahsettiğimiz gibi elektronik ekipmanların üretimi ve dağıtımında kullanılan yüksek fosil yakıt bağımlılığı.

Avrupa’da bir akıllı telefonun satış adedi 211 milyon adet iken, ortalama ömrü 3 yıl olarak gerçekleşir. Bu rakam dizüstü bilgisayarlar için 6 yıl, çamaşır makineleri için 11 yıl ve elektrikli süpürgeler için 6 yıldır, dolayısıyla yüksek enerji ihtiyacı olan eski ve verimsiz elektronik ekipmanlar hariç tüm cihazlar için tamir edilmeleri, değiştirilmelerinden daha karbon dostu bir hareket olmaktadır.

“Kullanım dışı fazlar” olarak nitelendirebileceğimiz fazlarda yüksek enerji gereksinimi oluyor ve kullanım içi fazlardaki enerji verimliliği ilkeleri genelde bu fazda önemsenmiyor. Bir politika değişikliği ile üretim aşamasındaki emisyonlara odaklanıldığı takdirde gezegenimiz için önemli bir katkıda bulunmuş olacağımız aşikar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir