Teknoloji ve teknolojik ürünlere talep her geçen gün artmaktadır. Endüstri 2.0 devrimi ve devamında gelen sanayileşme sonrası seri üretimdeki artış pek çok ürünün ucuzlamasını sağladı. Bu ucuzlama durumu ürünlerin toplumun geniş kitleleri tarafından tüketilebilmesini sağladı. Ucuz elektronik ürün ve ürünlerdeki fazlalık elektronik atık konusunu ortaya çıkardı. Şimdi sormamız gereken soru Elektronik Atık Nedir?

Elektronik Atık Nedir?

Elektrikli ve elektronik eşyaların tanımını yazımızın devamında detaylı bir şekilde yapacağız. Bu kavramların tabi ki terimsel tanımları da mevcut. Ancak öncelikle günlük hayattan karşılıklarını size sunmamızda fayda var.

Dayanıklı ev aletleri devri, seri üretim sonucu pazarın ürünlere doyması sonucu rafa kalktı desek abartmış olmayız. Artık aldığımız telefonların bile son kullanma tarihi mevcut desek abartmış olmayız. Genel anlamda elektronik eşya müşterileri sıkça bozulan telefonlardan ve ürünlerin kalitesindeki düşüşten şikayetçi durumda. Sizler de mutlaka en azından birkaç kez hayatınızda çok fazla beklentiyle edindiğiniz elektronik aletten istediğiniz verimi alamamışsınızdır.

İşte aletlerdeki bu kalite kaybı ve sıkça bozulmaları 8 milyarlık insan nüfusunu da göz önünde bulundurursak ciddi bir elektronik atık sorununu meydana getirmektedir.

Elektrikli ve Elektronik Eşya

Elektrikli ve Elektronik Eşya: Alternatif akımla 1000 voltu, doğru akımla da 1500 voltu geçmeyecek şekildeki kullanımlar maksadıyla tasarlanmış olan, uygun bir biçimde çalışması için elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağımlı olan eşyaları ve bu akım ve alanların üretimi, transferi ve ölçümüne yarayan eşyaları kapsamaktadır.

Elektronik atık ise elektronik cihazların sahibi ya da kullanıcısı tarafından kullanım ömrü tamamlamasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda evlerde ya da iş yerlerinde sıkça kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi, mp3 çalar, klimalar, kablolar vs. gibi günlük hayatımızda kullandığımız ürünler birer elektronik atık sınıfına girmektedir. Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya yönetmeliğine göre elektrikli ve elektronik eşya kategorileri büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri ve otomatlardır.

Elektronik Atık ve Projeler

Elektronik atık konusunda Derneğimiz bünyesinde projeler düzenlenmektedir. Köy Okullarına Bilgisayar Projesi düzenli olarak uygulamalarını sergilediğimiz projelerden bir tanesidir.

Bu makalemizde sizlerden alımını gerçekleştirdiğimiz elektronik atıkları genel olarak inceleyeceğiz. İncelememize Elektronik Atık Nedir? Sorusu ise başlayacağız.

Elektronik Atık Nedir? Elektronik atık ise elektronik cihazların sahibi ya da kullanıcısı tarafından kullanım ömrü tamamlamasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda evlerde ya da iş yerlerinde sıkça kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi, mp3 çalar, klimalar, kablolar vs. gibi günlük hayatımızda kullandığımız ürünler birer elektronik atık sınıfına girmektedir.

Elektrikli ve Elektronik Eşya Nedir?

Elektrikli ve Elektronik Eşya; alternatif akımla 1000 voltu, doğru akımlada 1500 voltu geçmeyecek şekildeki kullanımlar maksadıyla tasarlanmış olan, uygun bir biçimde çalışması için elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağımlı olan eşyaları ve bu akım ve alanların üretimi, transferi ve ölçümüne yarayan eşyaları kapsamaktadır.

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya yönetmeliği

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya yönetmeliğine göre elektrikli ve elektronik eşya kategorileri büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmaküzere), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrolaletleri ve otomatlardır.

Elektronik atıklar konusu insan için, çevre için ve ekonomi için oldukça önemli. Bu üç kritik duruma da hizmet edecek faaliyetlere yakın olmak toplum açısından kritik önem taşır.

Elektronik Atıkların Toplanmasıyla İlgili Kuruluşlar

İl ve ilçelerde elektronik atıkların toplanmasıyla ilgili yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar mevcuttur. İkamet ettiğiniz mahaldeki belediyelerin elektronik atıkların toplanmasıyla ilgili yetkileri mevcuttur. Ancak belediye olanakları doğrultusunda maalesef bütün belediyeler eşit etkinlikte faaliyet gösterememektedir. Zira elektronik atık toplama ve dönüştürme gibi işlemler işin boyutuna göre belirli bütçeler gerektirmektedir. Tüm belediyeler bu alanda yeterli finansman gücüne ne yazık ki sahip değildirler.

Elektronik Atıkların Toplanması ve Sivil İnisiyatifler

Belediyelerin ve yetkili resmi kuruluşların faaliyet gösteremediği alanlarda elektronik atık sorununuzu “Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği”, yani bizim gibi kurulmuş ve bu alanda resmi faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yardımıyla çözebilirsiniz. Bu konuda destek almak için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir